چسب دوطرفه قابلیت اتصال یا چسباندن بیشتر اجسام به یکدیگر را دارد ، میتوان به جرات گفت این چسب یکی از پر کاربردترین چسب های حال حاضر در جهان می باشد.
اگر بخواهیم یک آینه را روی دیوار نصب کنیم بدون اینکه آسیبی به آن وارد کنیم، یا اگر بخواهیم بدون استفاده از میخ یک قاب عکس را به دیوار بزنیم و بعدا بخواهیم بدون دغدغه آن را جابجا کنیم (چون صاحب خانه ما دوست ندارد روی دیوار خانه اش آثار زیادی از جای میخ و … باشد)
اگر یک المان صنعتی را طراحی می کنید و یا یک معمار هستید یا اگر قصد ثابت نگه داشتن چیزی رادر محل خود دارید حتی در وزش بادهای شدید ، استفاده از نوار چسب دوطرفه بهترین انتخاب می باشد.
چسب دوطرفه چیست ؟
این نوار چسب با استفاده از یک لایه چسب نازک به هر دو سطح لایه وسطی یا همان فیلم و یک لایه محافظ که معمولا از جنس سیلیکون است که برای به هم نچسبیدن دو سطح ساخته می شود . نوار چسب دوطرفه را با نام های نوار چسب دوطرف پوشش یا نوار چسب دو سطح نیز می شناسند . چسب های دوطرفه معمولا حساس به فشار نیز می باشند(PSA).
نوار چسب دوطرفه میتواند بصورت نازک (چسب دوطرفه شیشه ای ، چسب دوطرفه کاغذی ، چسب دوطرفه سلولزی و…) یا بصورت ضخیم (چسب دوطرفه فوم دار ، چسب دوطرفه ژله ای و …) باشد که با رابرها (بوتیل و ..) اکریلیک یا بعضی مواد اصلاح شده پوشیده می شود.
چسب دوطرفه ضخیم معمولا قادر به اتصال به سطوح غیر معمول و غیرمسطح مانند: موزاییک ها ، کفپوش های طرح دار و … می باشد.
چسب های دوطرفه خیلی نازک بعضی اوقات اینقدر نازک هستند که چیزی جز چسب خالص روی یک آستر سیلیکونی نیستند بی شک انتخاب یک نوار چسب دوطرفه مناسب خیلی در ظرافت و کارآیی محصول کاربرد داره.
ساختار چسب دو طرفه :
نوارهای دوطرفه با خاصیت چسبندگی برای اتصال ضخامت های مختلف کاربرد دارند که همه آنها دارای یک لایه چسب حساس به فشار (PSA) در هر دوطرف می باشند.
آن ها به طور معمول یک لایه کاغذ سیلیکونی یا یک لایه غیر چسبنده مشابه هم دارند که در رویه بالایی چسب اعمال می شود تا اطمینان حاصل شود که سطح چسب ها هنگام پیچیدن روی یک رول به یکدیگر نچسبند
ساختار معمولی نوار چسب های دوطرفه در زیر توضیح داده شده اند :
نوار چسب دوطرفه از ۳ مولفه اصلی تشکیل شده است :
۱- لایه میانی (Backing) :
لایه میانی وابسته به نوع استفاده از چسب های دوطرفه، متغیر است. برای سطوحی که سخت و ناهموار هستند لایه می تواند از جنس فوم ضخیم یا ژله ای باشد ، برای سطوح شفاف یا اتصال شیشه ها به هم از لایه میانی شفاف برای ساخت استفاده می شود و برای سطوحی که رفتارهای ویسکوالاستیک دارند لایه میانی می تواند بر اساس نیاز آن ساخته شود .
۲- لایه محافظ چسب یا همان روکش چسب :
یک لایه از جنس کاغذ ، پی وی سی و … که روی سطح آن با سیلیکون و … پوشانده شده است که در تماس با سطح، چسب لایه میانی به آن نچسبد و نقش بسیار مهمی را در فرآیند جداسازی و استفاده از این چسب ایفا می کند .
۳- سیستم چسب :
انتخاب صحیح چسب در دو سطح لایه میانی بستگی به نحوه استفاده از نوار دو طرفه دارد : نوع سطوح و موادی که قرار است به همدیگر اتصال پیدا کنند ، مدتی که قرار است این اتصال و چسبندگی برقرار باشد و اینکه در کجا قرار است استفاده شود، در سطوح بیرونی (در فضای آزاد و در معرض نور خورشید ، باد ، باران و …) یا در سطوح داخلی (شیشه ، آئینه و سطوحی که در تماس با مواد مختلف است)
ویژگی ها ی انواع چسب دوطرفه :
- چسباندن سریع دو سطح به هم و بی نیاز شدن از پیچ ، میخ و …
- مقاومت شیمیایی در برخی از چسب های دوطرفه (چسب دوطرفه نسوز)
- بر اثر انبساط و انقباض یا جاهای پرتنش با مشکلی مواجه نمی شوند
- در مقایسه با چسب های مایع ، نوار چسب های دوطرفه نیازی به زمان گیرش و تمیز کردن نهایی ندارند. همچنین موقع استفاده چسب یا مواد شیمیایی از سطح بیرون نمی زند و بعد از جدا شدن از محل اثری ازخود به جا نمیگذارد.
- چسبیدن به اکثر مصالح