درست است که از منظر شخص ثالث، اصولاَ مدیر یا مدیران شرکت جزئی از اندام شخص حقوقی بوده و اعمال حقوقی و مادی آنان ، اعمال حقوقی و مادی شرکت فرض می شود اما به هر حال این ویژگی شرکت تجاری موجب نمی شود که بتوان شخصیت حقوقی مدیر یا مدیران شرکت را نادیده گرفته و رابطه حقوقی آنان را با شرکت یا با شرکا به فراموشی سپرد. در این راه اولین پرسش آن است که رابطه حقوقی مدیران با شرکت است یا با شرکا؟ حقوق مدیران در برابر شرکت چیست ؟
توجه دوباره به فلسفه فرض شخصیت حقوقی برای شرکت تجاری خصوصاَ آسان شدن تنظیم روابط طرف های متعدد، ایجاب می کند که حقوق و تکالیف مدیران جز در موارد استثنایی، در برابر شرکت فرض شود و نه شرکا.
در ادامه ، به بررسی حقوق مدیران در برابر شرکت می پردازیم.
- مبنای شناسایی حقوق مدیران
همان طور که می دانیم، رابطه مدیران و شرکت یک رابطه قراردادی است. بنابراین به سادگی می توان نتیجه گرفت که حقوق مدیران اعم از اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل ناشی از قرارداد است.
- آثار عدم تعیین اجرت مدیران
ممکن است بعضی شرکا نامزد عضویت در هیئت مدیره شده و از سوی مجمع عمومی به این سمت برگزیده شوند بدون آنکه حق الزحمه آنان تعیین شده باشد. در مورد انتخاب مدیر عامل توسط هیئت مدیره نیز وقوع چنین امری ناممکن نیست. در این صورت نمی توان اعمال مدیران را که به نمایندگی از سوی شرکت صورت پذیرفته است به دلیل عدم تعیین اجرت غیرمعتبر دانست اما می توان گفت مادامیکه نسبت به میزان اجرت توافقی حاصل نشده است، مدیران مستحق دریافت اجرت المثل هستند.
تماس با ما:
info@companyregister.ir
021-43927 , 021-42143 , 021-42017 , 021-42037000
خیابان ولیعصر، تقاطع نیایش، بلوار اسفندیار، پلاک 90
http://companyregister.ir